Vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend

Sport wordt gedragen door vrijwilligers. Of het nu de hulp in de kantine bij de voetbal, het fluiten bij de korfbal of het helpen bij de sportdag op school betreft. Zonder helpende handjes, geen sport. Gek eigenlijk, ik weet niet of er andere branches zijn die zo afhankelijk zijn van de hulp van vrijwilligers? Wat ik zie is dat vrijwilligers een sport maken. Zo ook bij trails. Ik herinner me nog goed die aardige dame op de verzorgingspost, die me hielp met het vullen van mijn softflasks. Of die meneer die speciaal voor mij nog even een sinaasappeltje sneed. Een vriendelijk gezicht, een lach en wat persoonlijk contact.

Zo’n 20 jaar geleden ging ik werken bij de brandweer. Een organisatie die zeker in die tijd nog werd gedragen door vrijwilligers. Mooi vond ik het om te leren dat het daar vooral niet als iets vrijwilligs werd gezien, want de spreuk: ‘Vrijwillig maar niet vrijblijvend’ was een heel ware. Een vrijwilliger heeft dezelfde opleiding als een beroeps en is feitelijk een ‘oproepkracht’ die zich vol overgave verbind aan een organisatie en daarbij, bij de brandweer zeker, letterlijk door het vuur gaat. De passie, de betrokkenheid, het enthousiasme en de overgave vond en vind ik nog steeds heel mooi om te zien. Niet alleen bij de brandweer zijn vrijwilligers, ook andere organisaties als politie en defensie hebben een vorm van vrijwilligers. Toch is er tot de dag van vandaag geen ‘betere term’ voor. Vrijwilliger dekt mijns inziens namelijk niet de lading, het woord heeft iets van ‘ach, doe maar’ over zich terwijl het de drijvende kracht, de onmisbare hulp en heel vaak een van de belangrijkste pijlers van een bedrijf is. Of dat nu is bij de voetbal waar de kantine simpelweg niet open kan als ze er niet zijn of bij de sportdag die niet plaatsvindt bij het ontbreken van.

Dit jaar hebben wij een doorstart gemaakt met het organiseren van Trail Evenementen onder de naam TrailrunnenNL en natuurlijk gaan we dat doen samen met ons vertrouwde team van vrijwilligers. Zij zijn de drijvende kracht: betrokken, enthousiast, ervaren en vriendelijk! Zonder hen, geen Trail, zonder hen, geen goede naam, zonder hen, geen mooie persoonlijke verhalen van blije deelnemers die geroerd zijn door hun betrokkenheid, hulp en vriendelijkheid. Onze vrijwilligers zijn ook allemaal trail liefhebber. Waarom? Zij snappen wat een deelnemer doormaakt, wanneer deze er doorheen zit, wat die nodig heeft en hoe je daar een bijdrage aan kunt leveren. Wij hebben altijd maatschappelijk betrokken mensen, vaak families, met kinderen die het ook gewoon heel erg leuk vinden en blij achter de snoepjes tafel staan, kleurplaten maken of trommelen voor de deelnemers. Dat kan, dat mag, dat geeft kleur, en dat geeft persoonlijkheid. En volgens mij is dat wat een trail een trail maakt, die kleur die er aan wordt gegeven, door de organisatie, maar vooral samen met die vreselijk belangrijke helpers, dat team wat samen iets gaafs neerzet. Dus lieve vrijwilligers van TrailrunnenNL, bedankt, bedankt dat jullie ook in 2021 er voor ons zijn!

Ook teammember worden?

Als teammember maak je onderdeel uit van ons enthousiaste, sportieve en gezellige eventteam! Wij organiseren 2 tot 3 Trails per maand en daarvoor zijn we op zoek naar jouw enthousiasme en hulp! Je helpt ons een paar uurtjes op een Verzorgingspost en in ruil voor je hulp, loop je de volgende trail gratis. Lekker eenvoudig! Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer.

TOP