The DICE – A very Special One

Door Cor van Disseldorp

“If you’re going to try, go all the way. Otherwise, don’t even try…”

Lang geleden las ik een fantastisch boek. De titel? The Dice man. Een boek over een psychiater die zijn leven laat bepalen door een dobbelsteen. Waargebeurd voor een groot deel dan ook nog. Het boek was erg controversieel en zelfs verboden in een aantal landen…

Fast forward to 2019.

Boswachter Michel (Zuid-Limburg) verteld over het Savelsbos. Een archeologisch hoogtepunt in Nederland, een gebied met een geheimzinnige geschiedenis van vuursteenmijnen en een vreemde : “Henkeput”. Een hellingbos met trappen, waterdragende paden en fikse klimmen. Een écht oud bos. Niet aangeplant voor hout, geen productienormen, maar “gewoon” een oeroud bos.

Geraldine en ik boeken twee dagen op een camping in de buurt en ik ga lopen, ontdekken en genieten. Het bos is niet al te lang, heeft de vorm van een banaan maar is wel indrukwekkend. Wat gaan we hier doen? Welke afstanden zouden we kunnen maken? Op de camping bespreken we de mogelijkheden in het café. En weet je? Dat café is eigenlijk top! Geen franje, ouderwets eten, een goede pot bier en gewoon een leuk lokaal.

En beetje bij beetje vormt zich een plan in mijn hoofd. Een plan voor een special.

The Dice!

De dobbelsteen bepaalt! Wat ga je lopen? Welke route is het nu weer? 

Dit is het plan

We starten om 8:59 uur ’s ochtends (1 minuten voor 9 dus) met de eerste worp. Want 1 minuut voor de starttijd zal telkens de dobbelsteen gegooid worden. Het aantal ogen bepaald wat je gaat doen:

Aantal ogenAfstandMaximale tijd
13km0,5 uur
26 km1 uur
39 km1,5 uur
412 km2 uur
515 km2,5 uur
618 km3 uur

Je hebt 1 minuut om je voor te bereiden en dan vertrek je. Je loopt de trail en als je op tijd terug bent mag je vertrekken voor de volgende… De laatste worp zal uiterlijk om 21:00 uur zijn. Afhankelijk van de worpen voorafgaand valt natuurlijk niet te voorspellen of dat om 20:00, 20:30 of 21:00 uur is. Misschien mag je om 21:00 nog naar buiten voor 18 kilometer, misschien vertrek je om 20:30 voor 3 kilometer. Het lot bepaalt.

De routes zijn allen in het Savelsbos maar zeer divers. Natuurlijk loop je af en toe eenzelfde pad maar soms naar boven, soms naar beneden, soms naar links, soms naar rechts. De eerste trappen zitten in elke route, daarna is het veelal verschillend. Ik hoop dat je alle varianten mag beleven, maar goed, die dobbelsteen… Oh ja, op de route zit ergens een trappenklim, een flinke, 120 treden die zeer stijl zijn, op sommige routes mag je die zelfs twee keer omhoog. (grijns).

Op de trails ben je volledig selfsupporting. De verzamelplek is in het gezellige café waar je alles kunt krijgen. The Dice kent rond 18:00 uur een gezamenlijke maaltijd, dat is een zekerheid :). Eens zien wie er na een onvervalste Limburgse Maaltijd nog zin heeft om te trailen…

We gaan werken met verrassings checkpoints. En Boswachter Michel heeft beloofd ook een keer de dobbelsteen te komen gooien.

Ik ben er van overtuigd dat we hier een heel speciale en geweldige dag gaan beleven. En op het einde van de dag krijgen de ‘last men & women standing’ een eervol woordje!

Denk jij dat je het gaat volhouden? 12 uur trailen (of net iets meer misschien) in een pracht gebied? Het is maar 66 kilometer (kuch). Hou je wel van een uitdaging en wat verrassingen? Durf je het aan?

TOP