Trai(n/l)en met Cor van Disseldorp – enjoy life, explore nature

Cor van Disseldorp is een opvallende verschijning, een trailrunner met een woeste baard. Als je een beetje ingewijd bent in de trailwereld dan doemt Gary Cantrell op je netvlies op, de organisator van de befaamde Barkley Marathons, een imago dat Cor wel cultiveert, alleen al door de Maasdal Marathons te organiseren. Hij was deelnemer aan de eerste lichting van de opleiding tot trailruntrainer bij Hardlooptrainers Nederland. Wat heeft hij aan zijn opleiding gehad en wat doet hij er nu mee?

Het interview vindt plaats bij Cor in de tuin en hij steekt meteen van wal om daarna niet meer te stoppen. “Trailrunnen is verbinden en samen zijn. Sportief in combinatie met genieten en beleven. Je weet vooraf vaak niet volledig waar je aan begint en het loopt altijd anders dan je verwacht. Omgaan met het onverwachtse en veerkrachtig zijn. Een trail gaat over een paadje en eigenlijk ontdek je de trail pas als je er gelopen hebt. Het is altijd het paadje dat achter je ligt. Het ontvouwt zich.”

Start2Ultra

Cor begeleid als bevlogen trainer startende ultralopers en brengt hen de kneepjes van het vak bij. Dat gaat hem goed af getuige het feit dat volgende maand groep 19 start en inmiddels ruim 200 ultralopers het programma succesvol afrondde. Waar komt deze passie vandaan? Hij krijgt er energie van mensen iets te leren en kennis over te brengen. Opgeleid als docent Engels en jaren gewerkt als internationaal trainer en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling heeft hij een sterke drive op mensen helpen het beste in zichzelf naar boven te brengen. Naast Cor is partner Geraldine van het verbinden van mensen en bruggetjes slaan. Ze kent iedere naam en ieder verhaal en de eerste stelletjes zijn inmiddels voortgekomen uit Start2ultra, mede door haar inbreng. 

TrailrunnenNL

Samen zetten zij zo’n 30 kleinschalige, persoonlijke en verbindende trailrun evenementen neer waar iedere deelnemer zich gezien voelt en zijn of haar ding kan doen. Inspirerend, verbindend en met een relaxte sfeer waar iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Cor trapt af en deelt high-fives uit tot de laatste loper het touwtje is gepasseerd. Cor: “Ik zeg wel eens gekscherend bij de start: ‘We waren hier vanochtend om vier uur om de finishboog op te bouwen!’ en ondertussen sta ik op een stuk touw dat we hebben neergelegd. Het gaat hier niet om de snelle tijden, maar om genieten en beleven. Niet voor niks is mijn lijfspreuk al ruim 20 jaar: “Enjoy Life”. De laatst jaren heb ik daar “Explore Nature” aan toegevoegd, want buiten zijn dat is wel echt mijn ding.  

Meer is niet per definitie beter, het gaat om kwaliteit. We krijgen mensen die een vijf kilometer komen doen en willen ervaren wat dat is. Ze hebben geen strakke pakjes, maar dat is ook totaal onbelangrijk. Dat is trailen. Dat is ook de gezellige familiesfeer die wij willen creëren. Wij spelen Efteling en de laatste tot en met de eerste – in die volgorde – moet een fijne dag hebben en met een grote grijns over dat touwtje stappen.’

TrailrunnenNL is begin 2021 ontstaan na een doorstart van Cor & Geraldine. Ruim 3 jaar organiseerden zij al veel trailrun evenementen in Nederland, na een verschil in inzicht met een vervelende afloop besloten zij vooral dichtbij zichzelf te blijven en te doen wat hen blij maakt: mensen in beweging krijgen, het beste in henzelf naar boven halen en hen te verbinden met gelijkgestemden. Dat doen zij nu door trailrun evenementen te organiseren in heel Limburg en een stukje van Gelderland. Trailrun evenementen die net een beetje anders zijn. Geen tijdregistratie, geen ego’s of gedrang in een startvak, of medailles maar een relaxte en gezellige sfeer,  veel persoonlijke aandacht en waardering voor iedereen. “Of je nu wekelijks 30 km loopt of voor het eerst 10 km aflegt, hardlopend, trailrunnend, hikend of een combinatie van dit alles, het gaat om jou en jouw prestatie!” Genieten en beleven staat voorop. 

Opleiding trailruntrainer

Cor nam in april 2018 deel aan de opleiding trailruntrainer. In die eerste opleiding lag de nadruk nog wat veel op atletiek. Ik heb het toen nog met de trainer gesproken over het feit dat ik een klein beetje de trailfeel miste. Soms ging het nog erg over de atletiek, de eerste loper, de wedstrijd, de prestatie terwijl er heel veel mensen in het trailwereldje rondlopen die lekker hun eigen ding doen en genieten van een mooi gebied. Je ziet ook dat er vaak mannen zijn die uit de atletiekwereld komen en trailruntrainer erbij doen, maar dus eigenlijk met een ‘baanverleden’ voor de groep gaan staan. De vraag is of dit past bij het trailrunwereldje. De training was echter zeer waardevol en dat trailgevoel is vast gegroeid inmiddels.”

Vertrouwen op je materiaal…

Cor heeft een verleden als coach en trainer en het voor een groep staan en kennis overbrengen, heeft voor hem geen geheimen. De vraag is wat de opleiding daar bovenop dan nog echt gebracht heeft. Cor: “Dat zit hem echt in de technieken. De zin die ik altijd meeneem, is ‘vertrouwen op je materiaal’. Dat zit ook in de schoenen, die zijn echt gemaakt voor het terrein, een hak die je grip geeft bij het afdalen. Sta maar gewoon, voel maar, je voet beweegt niet, hij geeft niet mee, doe het maar gewoon. Dus echt vertrouwen op je schoeisel. We gingen ook heel diep in op het profiel van de schoenen. Ik was echt verbaasd wat je allemaal kunt aflezen uit schoenen.”

Veiligheid voor alles…

“Wat ik ook heb meegenomen uit de opleiding is veiligheid. Daar kan ik je zo een video van laten zien. Daar had ik voorheen nog niet zo bij stilgestaan en daar ga ik nu diep op in bij alle Start2Ultra-groepen die ik train. Als jij buiten gaat spelen in het bos, dan zorg je voor jezelf. Je trekt dat trailvest aan, je stopt er water in, je stopt er calorieën in, je stopt er een reddingsdekentje in, je stopt er dat extra regenjackie in en je zorgt dat je veilig kan thuiskomen, ook als je een enkel verzwikt. Dat heb ik daar echt geleerd. Het is niet cool om zonder racevest te lopen omdat je grammen moet uitsparen. Bij iedere groep laat ik racevesten zien. Ik neem ze bij mij thuis een stukje het bos in en dan begin ik met vragen: Heb je enig idee waar je bent? Weet je mijn huis terug te vinden? Weet je hoe ver je van de bewoonde wereld zit? Een bijdehand zegt dan: ‘Ja, ehhh 1,9 kilometer van een weg volgens mijn horloge…’ Als je dan je knie blesseert, of een enkel verstuikt, is dat heel ver kruipen, of hinkelend op een poot achteruit. Heb je een racevest? Zit er voldoende water in? Heb je iets te eten bij je? Bij de eerste vraag zie je nog vier handen, bij de tweede drie en uiteindelijk is er niemand meer met een hand in de lucht. Dan vragen ze waar ze een dekentje kunnen halen, gewoon bij de Etos. En dan volgt de vraag welke kant binnen of buiten moet, maar dat maakt niet uit, dat scheelt maar vijf procent. Waar het om gaat is dat je eraan gedacht hebt!”

Didactische vaardigheden en inhoud

Cor is vier jaar lang opgeleid als docent en heeft daarna verschillende vervolg opleidingen gedaan op het gebied van coaching, didactische vaardigheden en het overbrengen van kennis op anderen. Het maakt niet zoveel uit wat hij moet overbrengen, dat is echt zijn vak. Hij heeft dan ook een uitgesproken mening over veel hardlooptrainers. “Ik raak bij veel trainingen geïrriteerd, ben snel afgeleid, of verlies mijn enthousiasme door de docent. Ik denk dat er veel trainers zijn die te weinig didactische vaardigheden aan de dag leggen. Dat krijg je in deze korte opleiding ook niet voor elkaar. In mijn ogen zijn er veel trainers die op basis van hun ervaringsdeskundigheid zich profileren als trainer. Maar daarmee ben je er niet. Ze snappen vaak niet hoe je een ander iets leert. Met voetbaltrainer De Boer in gedachten kun je je afvragen of de beste voetballer ook altijd de beste coach is. Niet dus.”

Start2Ultra en #scheldenopcor

Ultralopen is sterk in opkomst in Nederland. Een ultra is feitelijk iedere afstand boven de marathon (42,2 km). In de volksmond is een 50K de ‘kleinste’ ultra afstand. Bij ultralopen gaat het om het trainen en ontwikkelen van duurvermogen en minder om tijd. “Niemand vraagt als je zegt 50K gelopen te hebben je hoe snel je was.”  Begin 2018 heb ik een programma ontwikkeld om mensen die zo’n 20K kunnen lopen te begeleiden naar het worden van een ultraloper. Het is een heel tof programma, met letterlijk veel Time On Feet (TOF dus). De lopers krijgen een trainingsschema met vier trainingsmomenten per week en één daarvan is de LSD, de (hele) langzame duurloop. Die duurloop doen ze op onze trails en wij maken desnoods de afstanden passend met extra lussen. De deelnemers krijgen daarnaast mij als hijgende coach een half jaar op hun nek. Dat moet ook want voor hen is het een totaal andere manier van training in zone 1. Ze mogen de eerste weken alleen extreem langzaam lopen (in eigen ogen) en dat kost moeite. Niet voor niets is de hashtag #scheldenopcor in het leven geroepen.”

Verbinding versus vrijheid

“De deelnemers worden bij ons in de tuin welkom geheten en na een half uur zijn ze ‘vriendjes’ hetgeen je ook terugziet in app- en stravagroepen die ontploffen. Het succes zit in een combinatie van verbinding versus vrijheid. Trailrunners blijven eigengereide individuen, maar vinden hier een vrije vorm van begeleiding. Ze hebben allemaal ergens wel een droom van iets moois lopen ergens in de bergen, maar het zelf van start gaan komt vaak niet van de grond. Ze weten niet hoe ze van A naar B moeten komen, ze zijn te onzeker of ze trainen te weinig. Ieder mist iets tussen het nu en de droom. Zo bieden we voor ieder iets. Dat vrijheidsstuk versus de verbinding van een trainingsschema en kennissessies, is wat iedere trailer zoekt. 

Ik ben trots dat 100 procent van de mensen die tijdens de afsluitende ultra aan de start verscheen op de parkeerplaats in Wittem, ook daadwerkelijk de finish heeft gehaald. Soms trekken we alles uit de kast, met pacers en verzorgingsposten. Wij hebben alle data; eten, drinken, Strava, parcours, hartslagzones… en we doen alles tot op de minuut. Dat weten ze niet, maar waar het om gaat is dat ze het halen. Als je tijdens een lange trail elkaar vindt, ben je vrienden voor het leven!” 

Tips van Cor

  • Langzaam! Laat je lopers voor een ultra heel lang in zone 1 werken aan het uithoudingsvermogen.
  • Time on feet. Als je wilt ultralopen dan moet je dat oefenen. We hebben allemaal een zittend beroep, dus eruit en uurtjes maken.
  • Zorg eerst voor jezelf. Het is leuk als er verzorgingsposten zijn, maar je moet het zelf voor elkaar hebben.
  • Geniet van hetgeen je aan het doen bent. Dat vergeten we nog wel eens, maar je hebt een gezond lijf dat het aankan en bent in prachtige gebieden.
  • Ultralopen is géén baanatletiek. Het vraagt om een andere vorm van training en dat giet je niet in verschillende tempogroepjes en kilometertijden. De afstand is spannend, de snelheid minder.
  • Ik ben fervent voorstander van het concept run-walk-run, bijvoorbeeld 10-1-10. In die minuut kun je eten en drinken en dat komt je lijf ten goede. Het is minder belastend en je lijf kan tijdens lange ultra’s een beetje herstellen. Je verliest bijna niets in the end.


Meer info vind je natuurlijk op 

Website: www.trailrunnen.nl

Email:     info@trailrunnen.nl 

Facebook: https://www.facebook.com/www.trailrunnen.nl

Instagram: https://www.instagram.com/trailrunnennl/

TOP