Start 2 Ultra – Mijn ‘dubbele agenda’ … en de man met de baard …

Navigeren en improviseren

Dubbele agenda in de letterlijke zin van het woord en niet spreekwoordelijk. Naast mijn werkagenda houd ik er nog een andere agenda op na: een loopagenda. Afgelopen november ben ik namelijk van start gegaan in het Start2Ultra trailrunning programma. Doel van dit programma is om in een half jaar tijd te trainen naar een loopafstand van 50 kilometer. De finale zal in het Pinksterweekend plaatsvinden en het parcours is een deel van het Krijtlandpad in Zuid-Limburg. Dus er gaan ook nog flink wat hoogtemeters aan te pas komen. En dit alles zoveel mogelijk op natuurlijke ondergrond. ‘Trailen is onverhard lopen en wat je veel doet, daarin word je goed’, aldus de man met de baard.

Trainen naar een 50 kilometer afstand betekent natuurlijk heel veel loopkilometers maken. Gemiddeld zo’n 45-50 kilometer per week. 4x per week lopen, meestal 2x 8 km, 1x 10 km en in het weekend een LSD (long slow distance) van 20 km plus. Dit vergt wat planning in mijn tweede agenda. De loopdagen in het schema zijn maandag, woensdag, vrijdag en zondag en meestal lukt het me om me daaraan te houden. In ieder geval is het een fijne bijkomstigheid dat ik op maandag vrij ben zodat ik minstens twee keer in de week overdag kan lopen in de natuur en off road. De andere twee trainingen moeten dan ’s avonds nog na het eten in het donker op het asfalt. Soms ruil ik weleens een trainingsdag omdat dat beter aansluit bij mijn werkagenda. Als het weektotaal maar wordt behaald. ‘Het weekgemiddelde is heilig’, aldus de man met de baard.

Naast het lopen hebben we ook nog een aantal online meetings waarin we worden bijgepraat over o.a. trainingszones, vitaliteit, kracht, voeding en het koppie. Want een afstand van 50 km lopen vraagt mentaal ook nogal wat. Lopen ook al heb je geen zin, lopen ook al regent het pijpestelen, lopen ook al denk je waar ben ik aan begonnen, lopen waarom doe ik dit eigenlijk, lopen 50 km gaat me nooit lukken, lopen mijn benen willen niet, lopen mijn hartslag is te hoog, lopen mijn cadans is te laag, lopen als ik maar geen blessures krijg, lopen wat wil ik nu eigenlijk bewijzen, lopen misschien had ik toch beter eerst bij een loopclubje kunnen beginnen, lopen waarom heb ik ja gezegd op de vraag of ik mee wil doen. LOPEN HET GAAT MIJ LUKKEN! Stapje voor stapje … en ook dat letterlijk want lopen is niet meer dan de ene voet voor de andere zetten en dat lukt wel. ‘80% is het hoofd en 20% de kop’, aldus de man met de baard.

Inmiddels hebben we de eerste milestone van 30 km achter de rug. En die heb ik uitgelopen! Het parcours was opgedeeld in drie lussen waardoor je tussentijds twee keer bij de verzorgingspost kwam. Even wat eten, checken of je nog voldoende te drinken hebt, een magnesium shotje, horloge opladen, gaat het nog oké met iedereen en weer gaan. En dan na 30 km de finish! Wat je voor bijna onmogelijk hield, 30 km trailrunnen, heb je volbracht. En dat voelt goed en maakt je trots. Al die trainingsarbeid heeft dit al opgeleverd! Het geeft een boost aan je zelfvertrouwen. ‘Jullie kunnen dit’, aldus de man met de baard.

De volgende milestone is 40 km begin april. We trainen gewoon door, het aantal kilometers voor de LSD in het weekend wordt opgevoerd, we experimenteren met voeding tijdens het lopen, we zorgen voor hersteldagen en zorgen dat het koppie erbij blijft. Ik ben er trots op dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt en deze uitdaging ben aangegaan. Het maakt me mentaal sterker. En dat wil ik iedereen meegeven: je kunt echt meer dan je voor mogelijk houdt. Stap uit je comfortzone en verleg je grenzen! Het zal je verrassen waartoe je in staat bent, als je het doel maar voor ogen blijft houden. Zet kleine stapjes en blijf reflecteren, vier de milestones en sta stil bij wat je hebt bereikt en ben er trots op! ‘Iedereen die het Start2Ultra programma heeft doorlopen heeft de 50 km uitgelopen’, aldus de man met de baard.

… en wat die man met de baard betreft, hij is degene die samen met zijn partner (zij regelt en ondersteunt alle facilitaire en praktische zaken) onze steun en toeverlaat is, waar we alles aan mogen vragen, die ons oppept, die kritisch maar motiverend is, die onze trainingsweken evalueert, die ons helpt ons schema te volgen, die humor heeft en waar we zelfs op mogen schelden #scheldenopcor. ‘Jullie gaan deze shit rocken!’, aldus de man met de baard.

TOP