Mensen die mij kennen weten dat ik van hardopen én van trailrunnen houd. En dat ik dietist ben en veel over voeding en sport weet én dat reuze interessant vindt.
Mensen die mij nog beter kennen weten dat ik niet echt iets met bier heb. Ik kan met verwondering luisteren naar mensen die vertellen over allerlei bijzondere biertjes. Ik heb helemaal niets tegen een biertje drinken, ik vind het zelf gewoon niet lekker genoeg.
En zo kwam Thive op mijn pad.
Cor belde me, of ik wil kijken wat ik als voedingsdeskundige van “hun” nieuwe partner Thrive, een herstelbiertje, vind.
Ik ken Cor van trailrunnen.nl, waar ik 2 jaar geleden getraind heb voor mijn eerste ultra. Een hele mooie ervaring en een memorabele 52km. Een mooi traject waar ik een heel waardevol “En door” vriendentrailclubje aan heb overgehouden.
Terug naar de vraag van Cor. Hij legde uit dat het over een herstelbiertje zonder alcohol mét eiwitten gaat. En dat het ontwikkeld is door KU Leuven.
Daar had hij mijn interesse te pakken. Tuurlijk Cor, zei ik, ik ben echt heel benieuwd!
Maar natuurlijk eerst zien en proeven.
Geraldine (van Cor en ook van Trailrunnen.nl) regelde dat ik blikjes Thive thuisgestuurd kreeg. Daar stonden ze dan, in mijn koelkast. Klaar om te proeven. Dat doe je dan natuurlijk met bierliefhebbers. Daarvoor schakelde ik familie en vrienden in. Ik verdiepte me in de achtegrond en voedingswaarde van Thrive.
Theorie
Eerst wat theorie (heb je hier geen zin in, sla deze alinea dan gerust over).Tijdens het sporten beschadig je je spiervezels. Voor herstel hiervan heb je voldoende eiwitten nodig. Die haal je uit je voeding, tenminste, als je basisvoeding goed is.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van eiwitten, na een training, bijdraagt aan een beter herstel (even heel kort door de bocht).
Tijdens een trailrun verbruik je energie. Energie wordt in geleverd door koolhydraten uit je voeding (en misschien ook een beetje door vet maar dat gaat voor nu te ver). Aanvullen van je energie en je energievoorraad (glycogeen) na sporten is dus ook belangrijk.
Glycogeen is een voorraad brandstof in je spieren en lever die je voorzien van brandstof (als je brandstof op of onvoldoende is). Dus een soort reservetank al je wat langer/intensiever sport.
Je energie en je glycogeenvoorraad vul je aan door na het sporten koolhydraten (zetmeel, melksuiker, suiker uit fruit etc.) te eten (of drinken). Naast dus het aanvullen van wat je gebruikt hebt bij het sporten. Daarvoor kun je normale voeding gebruiken, of eiwitrijke voeding of sportspecifieke als poeder of shakes bijvoorbeeld.
Lees verder 🙂
(Heb je de theorie overgeslagen, lees dan hier gerust weer verder)
Dus na het trainen (en trailen) is het belangrijk om eiwitten en koolhydraten aan te vullen. Evenals het aanvullen van vocht.
Tenminste als je langer dan 1-1.5 uur intensief sport. Een trail van 10 – 20+km hoort daar wel bij.
En hoe zit het nu met Thrive?
Daarmee vul je dus je eiwitten én je koolhydraten aan. En natuurlijk ook je vocht! In 1 blikje (330cc) Thrive zit 10 gram eiwit (ongeveer zoveel als in een desertschaaltje yoghurt of in 2 eieren) en 13.5 gram koolhydraten (ongeveer zoveel als in 1 snee brood).
Wat Thrive verder siert is dat er geen alcohol (0%) in zit. En last but nog least, het is gebrouwen zoals bier gebrouwen wordt, van gerstemout en water (én gist).
Dat maakt Thrive drinken na een trailrun zeker een goede keuze. Het draagt bij aan je herstel én omdat het een gewoon ook nog eens een lekker biertje is. Tenminste dat vinden mijn (ook niet) bierliefhebbende familie en vrienden. En die mening deel ik eigenlijk wel;)
Proost, op een veel mooie trails en een goed herstel mét Thrive*
*bij gebruik is het advies 1-3 blikjes per dag.