07-01-2023 | De Bajes Trail!

Starten vanuit het Bajes Café en De Peel verkennen? Dat is wel een heel bijzondere! In Evertsoord, aan de rand van Nationaal Park de Peel ligt namelijk de grootste vrouwengevangenis van Nederland, Ter Peel. Sinds 2022 is daar een heel uniek iets, namelijk een Bajes Café. 

Na de start in het Bajes Café vertrek je richting de Peel. Een prachtig en afwisselend natuurgebied met ondoordringbare veenmoerassen, uitgestrekte vlaktes, schilderachtige vennen en indrukwekkende zandruggen. De Peel is een paradijs voor natuurliefhebbers. Ooit waren De Pelen een reusachtig, vrijwel onbegaanbaar hoogveen. Maar daarvan is het meeste als turf, ‘het goud van De Peel’, in ovens en kachels verdwenen. De Deurnese Peel, de Mariapeel en de Groote Peel bleven over. Het gebied is internationaal erkend als ‘wetland’. Het is van groot belang voor allerlei moeras- en watervogels. Sinds 1993 is de Groote Peel dan ook een Nationaal Park.

Landschapstypen. De Groote Peel kent vele landschapstypen: moerassen, landschappelijk open terreinen met heide en pijpenstrootje, bossen en struwelen, kleine en grote waterplassen. Voor wandelaars is het een zeer gevarieerd weids gebied met vele vergezichten.

Meer over het Bajes Café 

Hier werken gedetineerde vrouwen uit Ter Peel in het Bajes Café op het terrein. Het plaatselijke kerkgebouw is omgevormd tot horecazaak en vrouwen die in de laatste fase van hun detentie zitten en speciaal hiervoor zijn geselecteerd kunnen op deze manier werkervaring opdoen en een opleiding krijgen. Naast het café is er ook een permanente tentoonstelling te zien over het leven in de bajes. De horecazaak biedt de kans voor gedetineerden om te wennen aan de maatschappij, aan de andere kant krijgen mensen uit de buurt de mogelijkheid om te zien hoe het leven in gevangenschap is. Het project in Evertsoord is uniek. Het is het eerste bajescafé van ons land. 

Wil jij een Ultra lopen? Van 20 naar 50km?

Bekijk het Start2Ultra programma van Cor

TOP