21-10-2023 | Savelsbos D+ Trail!

Hoogtemeters trainen? Wij hebben verschillende trails met echt fikse D+!

Vanuit het grensgebied in Zuid-Limburg, het Savelsbos, het enige eeuwenoude Oerbos in Europa!

Het Savelsbos is een unicum in Nederland. Een hellingbos zoals je het zelden tegenkomt. Waterdragende paden, trappen, grotten, vuursteenmijnenen, mergelgrotten…. Werkelijk té mooi om waar te zijn. Het Savelsbos is een 6 km lange, vaak smalle gordel van hellingbossen op de (vaak steile) oostelijke maasdalhelling oostelijk en zuidoostelijk van Maastricht en gelegen tussen de dorpen Cadier en Keer, Gronsveld, Eckelrade en Sint Geertuid.

Het bos kent zeer steile, vaak eroderende hellingen met hoogteverschillen met veel trappenpaden. De bodem bestaat uit krijtverweringsgronden en grindlagen. In 1881 ontdekte een Belgisch archeoloog, in het Savelsbos de eerste sporen van prehistorische vuursteenmijnbouw. Hij trof een groot aantal gebruiksvoorwerpen aan. De mijnen bestaan uit honderden schachten met galerijen, waar de mensen zo'n 5500 jaar geleden vuurstenen uithaalden om werktuigen zoals bijlen en hakken van te maken.

In 1886 werd de Henkeput ontdekt, een ongeveer 12 m diep zinkgat in het Savelsbos. Het gat bestaat uit een open trechtervormige kuil die overgaat in een cilindrische schacht. De schacht geeft toegang tot een koepelvormige ruimte. Ze troffen op de bodem van de put een puinkegel aan, die ze onderzochten. Ze troffen hierin vele botten van mensen en dieren aan, waaronder van vossen, honden, schapen, koeien, paarden en herten.

Wil jij een Ultra lopen? Van 20 naar 50km?

Bekijk het Start2Ultra programma van Cor

TOP