26-08-2023 | Castenrayse Vennen Trail! #Toe aan Filou

 In het mooie Noord-Limburg organiseren wij de Castenrayse Vennen Trail, prachtige stuifduinen met heide afgewisseld met stoere bossen. 

Filou, onze partner en natuurlijk bekend als het ondeugende Belgische strekenbier staat altijd voor je klaar bij de finish. En laten we nu als ‘ode aan Filou’ een echte “Toe aan een Filou Trail” hebben gemaakt!

Castenrayse Vennen
Er zijn vele mooie plekjes in Noord-Limburg en de Castenrayse Vennen staat zeker op de lijst met de mooiste! Vanuit het gezellige Graaf Ter Horst in de Kasteelse bossen ga je van start. Vervolgens steek je door via landgoed de Gortmeule en beland je in de Castenrayse Vennen, een nat gebied waar de herinrichting van de Maasgaard ervoor zorgt dat periodes van droogte en nattigheid vloeiend in elkaar kunnen overgaan. Veel watertjes, stapstenen, wateroversteekjes en prachtige vennen wisselen elkaar af. Het veengebied is adembenemend mooi vanwege de haast moerasachtige sfeer die er heerst.

Vervolgens steek je door naar de Schadijkse bossen. Een idyllische omgeving waar vroeger uitgestrekte heidevelden lagen, boeren plaggen staken om mest van te maken en de akkers zich ophoogden door de bemesting, waar vervolgens door het ‘afplaggen’ van de heide grote zandverstuivingen ontstonden. Aan het eind van de 19e eeuw werd het stuifzand vastgelegd door bebossing met grove dennen. De Schadijkse bossen zijn sinds 2006 volop in ontwikkeling. De route brengt je door het hele gebied dat door Staatsbosbeheer teruggebracht wordt in de originele staat; stuifduinen met heide. Dit gebied wordt begraasd door schapen en geiten, om het open te houden en de heide allerlei kansen te geven om te ontwikkelen. Het gebied is bijna on-Nederlands, ruw en met allerlei onverwachtse hoogteverschillen. 

De Schadijkse bossen in Noord-Limburg in het plaatsje America. Een idyllische omgeving waar vroeger uitgestrekte heidevelden lagen, boeren plaggen staken om mest van te maken en de akkers zich ophoogden door de bemesting, waar vervolgens door het ‘afplaggen’ van de heide grote zandverstuivingen ontstonden. Aan het eind van de 19e eeuw werd het stuifzand vastgelegd door bebossing met grove dennen. De Schadijkse bossen zijn sinds 2006 volop in ontwikkeling. De route brengt je door het hele gebied dat door Staatsbosbeheer teruggebracht wordt in de originele staat; stuifduinen met heide. Dit gebied wordt begraasd door schapen en geiten, om het open te houden en de heide allerlei kansen te geven om te ontwikkelen. Het gebied is bijna on-Nederlands door allerlei hoogteverschillen. Het gedeelte veengebied is adembenemend mooi vanwege de haast moerasachtige sfeer die er heerst en in het midden van het gebied wordt je verrast door een flinke heide compleet met kuddes grazende bokjes.

Wil jij een Ultra lopen? Van 20 naar 50km?

Bekijk het Start2Ultra programma van Cor

TOP